Uzmanlar orman yangınları ve iklim değişikliklerinin astım hastalarının belirtilerinin artmasına neden olabileceğini söylüyor.
İstanbul Alerji Kurucusu, Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, orman yangınları ile iklim değişikliğinin astımda oluşturduğu riskler ve alerjik hastalıklar hakkında bilgi verdi.
Ülkemizde de son zamanlarda artan orman yangınlarının iklim değişikliğinin sonuçlarının iyice hissedilmesine neden olduğunu söyleyen Akçay, artan orman yangınları, astım dahil olmak üzere solunum yolu hastalıklarının gelişimine neden olacağını ifade etti.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BÜYÜK BİR TEHDİT
İklim değişikliğinin solunum sağlığı için büyük bir tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Akçay şunları konuştu: “İklim değişikliği, astım gibi kronik solunum yolu hastalıklarına neden olabilen ve ağırlaştırabilen su ve hava kirliliğini artırır. İklim değişikliğinden kaynaklanan artan sıcaklıklar, hava yolu iltihabına neden olan ve akciğer dokusuna zarar veren yer seviyesindeki ozonun artmasına neden olur. Zemin seviyesindeki ozonun artması astımla yaşayan insanlar için zararlı olabilir. Yer seviyesindeki ozona karşı en savunmasız kişiler başta çocuklar olmak üzere; yaşlılar, akciğer hastalığı olan kişiler veya aktif olarak dışarıda olan kişilerdir. Çocuklar, yer seviyesindeki ozon için en büyük risk altındadır ve yetişkinlere göre astım olma olasılığı daha yüksektir.”
“ARTAN YAĞIŞLAR VE SEL ASTIMI KÖTÜLEŞTİREBİLİR”
Aşırı yağışlar ve artan sıcaklıkların iç mekan hava kalitesi sorunlarına neden olabileceğine değinen Akçay şunları dile getirdi: “Örneğin, astım ve/veya küf alerjisi olan kişilerde solunum koşullarının kötüleşmesine ve yeterli astım kontrolünün sağlanmasında artan zorluklara yol açabilecek şekilde iç mekanlarda küf oluşumuna neden olabilirler. Küresel ısınma ve iklim değişikliği ile birlikte, bazı bölgelerde küfün çoğalmasına neden olabilecek artan yağış ve sel geliyor. Nem, astımın gelişmesine ve astım semptomlarının kötüleşmesine katkıda bulunduğu bilinen küf çoğalmasıyla ilişkilidir. Özellikle selden etkilenen evlerde küf oluşumu artış gösterir. Bu durum da astımı olanlarda belirtilerin şiddetlenmesine neden olabilir.”
Tüm Hakları Saklıdır © 2014-2017 EsenMobile Wordpress Mobil Tema by Kemal CIZOĞLU
Bir Yorum Bırak